Neistinite deklaracije na proizvodima

Bez autora
Mar 13 2011

Od 205 tekstilnih proizvoda koje je Državni inspektorat poslao na analizu, čak 204 nisu odgovarala sirovinskom sastavu koji stoji na deklaraciji. Što reći - naše je tržište doslovno preplavljeno robom sumnjive kvalitete. U Preradovićevoj ulici u središtu Zagreba sjedište je Euroinspekta. Ovdje se analizira roba, a poduzeće koje se nekad zvalo Jugoinspekt radi već 60 godina. Za vrijeme Jugoslavije ne bismo radili ovaj prilog jer su se svi proizvodi provjeravali već na granici i bilo je manje robe sumnjive kvalitete. U posljednjih godinu dana od 205 tekstilnih proizvoda provjerenih u Euroinspektu utvrđeno je da samo jedan odgovara sirovinskom sastavu koji je naveden na deklaraciji. Koliko ima falš robe, teško je reći. Broj artikala koji ulazi u Hrvatsku, a trebao bi biti kontroliran, zasigurno ne prelazi 5 posto.

Neistinite deklaracije na proizvodimaOd 205 tekstilnih proizvoda koje je Državni inspektorat poslao na analizu, čak 204 nisu odgovarala sirovinskom sastavu koji stoji na deklaraciji. Što reći - naše je tržište doslovno preplavljeno robom sumnjive kvalitete.

U Preradovićevoj ulici u središtu Zagreba sjedište je Euroinspekta. Ovdje se analizira roba, a poduzeće koje se nekad zvalo Jugoinspekt radi već 60 godina. Za vrijeme Jugoslavije ne bismo radili ovaj prilog jer su se svi proizvodi provjeravali već na granici i bilo je manje robe sumnjive kvalitete. Zaintrigirao nas je podatak da je u posljednjih godinu dana od 205 tekstilnih proizvoda provjerenih u Euroinspektu utvrđeno da samo jedan odgovara sirovinskom sastavu koji je naveden na deklaraciji.

Koliko ima falš robe, teško je reći. Broj artikala koji ulazi u Hrvatsku, a trebao bi biti kontroliran, zasigurno ne prelazi 5 posto. U Europskoj uniji se ne može nikako dogoditi da nije ispitana njegova zdravstvena ispravnost i ispravnost koja štiti potrošača i da deklaracija nije potpuno točna.

Niz je kontrola kojima se utvrđuje odgovara li proizvod deklaraciji koja ga opisuje. Zanimljivo je i paljenje tekstila. Znalo se dogoditi da izvođači radova sportsku dvoranu oblože pod navodnicima nezapaljivim materijalom, a onda kad inspekcija odnese taj uzorak na provjeru - gori kao da je netko ulje dolio.

Građani mogu testirati sumnjivi proizvod s kojim nisu zadovoljni. To stoji između 300 i 1000 kuna. Kupite tenisice za 500 kuna, raspadnu se i onda bi trebalo platiti dvostruko za analizu. To se ne isplati pa vam je posljednja šansa dobra volja trgovca. A to u Hrvatskoj i nije baš pouzdano, kao ni roba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik